چند نوع انكوباتور در دنيا وجود دارد و چه تفاوت هايي دارند؟
انكوباتور، محفظه اي عايق كه در آن دما، رطوبت و ساير شرايط محيطي را مي توان در سطوح بهينه براي رشد، جوجه كشي يا توليد مثل تنظيم كرد. سه نوع اصلي انكوباتور وجود دارد: جوجه كشي طيور، انكوباتور نوزاد و انكوباتور باكتريولوژيك.
از دستگاه هاي جوجه كشي طيور براي گرم نگه داشتن تخم هاي بارور شده جوجه ها تا زماني كه آماده جوجه كشي شوند استفاده مي شود. اينها قديمي ترين نوع انكوباتورها هستند. اتاق هايي كه با آتش گرم مي شدند توسط مصريان باستان و چيني ها براي جوجه كشي از تخم مرغ استفاده مي شد و انكوباتورهاي بعدي از لامپ هاي نفت سفيد براي گرم كردن هوا يا آب در مجاورت تخم ها استفاده مي كردند. انكوباتورهاي مدرن اتاق هايي هستند كه با برق گرم مي شوند. پنكه هاي برقي بزرگ هوا را براي حفظ دماي يكنواخت به گردش در مي آورند و تخم ها حداقل هشت بار در روز به طور خودكار چرخانده مي شوند. انكوباتورهاي تجاري بزرگتر ممكن است تا 75000 تخم را در يك زمان نگهداري كنند.
انكوباتورهاي نوزاد براي فراهم كردن محيطي گرم براي نوزاداني كه نارس به دنيا مي آيند يا ساير نوزاداني كه قادر به حفظ دماي طبيعي بدن نيستند استفاده مي شود. دستگاه انكوباتور نوزاد يك جعبه نسبتا كوچك با ديواره هاي شيشه اي است كه ممكن است سوراخ هايي با دستكش هاي لاستيكي بلند داشته باشد كه از طريق آن پرستاران مي توانند نوزاد را اداره كرده و از آنها مراقبت كنند. اكثر دستگاههاي انكوباتور نوزاد مجهز به دستگاههاي خاصي هستند كه ميتوانند غلظت اكسيژن را در داخل انكوباتور كنترل كنند. اين امر ضروري است، زيرا برخي از نوزادان به دليل بيماري هاي خاصي كه ممكن است داشته باشند، به مقادير بيشتر يا كمتر اكسيژن نياز دارند. دستگاه انكوباتور نوزاد همچنين رطوبت داخل محفظه را تنظيم مي كند.
انكوباتورهاي باكتريولوژيكي محيطي كنترل شده را براي ترويج رشد باكتري ها يا ساير ميكروارگانيسم ها در محيط هاي كشت مختلف فراهم مي كنند. آنها محفظه هاي عايق بندي شده اي هستند كه براي حفظ دماي ثابت به صورت ترموستاتيك تنظيم مي شوند. هواي گرم روي قفسهها يا قفسههاي حاوي ظروف پتري، فلاسكها يا ساير محيطهاي كشت به گردش در ميآيد. در پزشكي، از چنين انكوباتورها براي شناسايي ميكروارگانيسم هاي بيماري زا كه از بيماران گرفته مي شود استفاده مي شود. نمونهاي از خون، خلط، مخاط يا ساير ترشحات بيمار در محيط كشت داخل انكوباتور قرار داده ميشود و پس از تكثير ميكروارگانيسمهاي موجود در نمونه، با اطمينان بيشتري ميتوان آنها را شناسايي كرد. انكوباتورهاي باكتريولوژيك همچنين در ميكروبيولوژي و بيوشيمي، در صنايع لبني و ساير صنايع غذايي و در تصفيه خانه هاي آب و فاضلاب استفاده مي شوند.